Mažų ląstelių – didelė vertė Pagrindinis - Naujienos - 2012-ieji – socialinės iniciatyvos metai Kamieninių Ląstelių Banke
 
Atgal
 



2012-ieji – socialinės iniciatyvos metai Kamieninių Ląstelių Banke 2012-12-31

Besibaigiantys 2012-ieji metai Kamieninių Ląstelių Banke buvo kaip niekada turtingi socialių iniciatyvų  ir naujų patirčių. Entuziastinga mūsų komanda ėmėsi iki šiol naujos, bet, tikėkimės, tradicine tapsiančios savanoriškos veiklos. Juk bet kokia nauja veikla padeda plėsti akiratį, įgyti naujų įgūdžių, užmegzti pažinčių ir geriau pažinti save ir kolegas.

 

Metus pradėjome apsilankymu specialiuosiuose socialinės globos namuose „Tremtinių namai“. Mūsų iniciatyvą palaikė ir viešnagę su malonumu padėjo suruošti socialinės darbuotojos. Kasmet prieš Trijų karalių šventę namuose koncertą surengia Vilniaus muzikos mylėtojų simfoninis orkestras, tad turėjome progą ir pasiklausyti koncerto, ir pabendrauti su senoliais. O papasakoti jie tikrai turi ką! Po dovanų dalybų ir vaišių jie aprodė savo namus ir smulkiai išklausinėjo, ką gi mes veikiame tame „banke“. Išvykome dienai besibaigiant, pakilios nuotaikos ir pažadėję dar ne kartą sugrįžti. 

 

Gegužės mėnesį mūsų komandos laukė dar vienas iššūkis – pirmasis virkštelės kraujo surinkimas Švedijoje. Kamieninių Ląstelių tyrimai ir ląstelinės terapijos yra viena prioritetinių sričių Švedijoje (mokslo centrai veikia Lundo, Karolinska universitetuose, Goteborge įkurta kompanija Cellectis), tačiau šioje šalyje nėra veikiančio privataus kamieninių ląstelių banko. Tad šeima, kurios pirmojo vaikučio virkštelės kraujo kamieninės ląstelės jau saugomos pas mus, tvirtai nusprendė išsaugoti ir antrojo. Žinoma, už tai, kad viskas puikiai pavyko, pirmiausia turime padėkoti pirmiausia šeimai už bendradarbiavimą, TNT darbuotojams – už operatyvumą, na ir, žinoma, puikiam Danderyds Sjukhus ligoninės personalui. 

 

Taip pat šiais metais visas Kamieninių Ląstelių Banko kolektyvas aktyviai įsitraukė į profesinės savanorystės projektą „Kam to reikia?!“, kurio tikslas – gyvai supažindinti mokinius su profesijų subtilybėmis bei paskatinti juos kurti, mokytis ir tikėti savimi. Pavasarį į svečius pasikvietėme Rumšiškių Antano Baranausko gimnazijos 11–12 klasių mokinius, lydimus chemijos ir biologijos mokytojų. Turbūt dar niekuomet nebuvome sulaukę tokio gausaus svečių būrio! Po smagios paskaitos ir ekskursijos po laboratoriją drauge su mokiniais ir mokytojomis dienos įspūdžiais pasidalinome prie arbatos puodelio, o mūsų merginos džiaugėsi nuo mokinių gavusios gėlių. Naujiems  mokslo metams prasidėjus pas mus apsilankė Prienų „Žiburio“ gimnazistai ir jų biologijos mokytojos. Mokiniams didžiausią įspūdį paliko galingi mikroskopai ir kita įranga, naudojama laboratorijoje dirbant su kamieninėmis ląstelėmis.

 

Išvykti ir apsilankyti mokyklose teko ir mums. Rinkodaros vadovė Rasa Kulvietienė ir Vilniaus Barboros Radvilaitės pagrindinės mokyklos aštuntos klasės moksleiviai su mokytoja Irma Videikaite gegužės mėnesį dalyvavo netradicinėje pamokoje – kūrybinėse dirbtuvėse apie darbo aplinkos formavimą. Dirbtuvėse iš antrinių žaliavų jie sukūrė ekologiškos ir modernios darbo aplinkos, kurioje užaugę norėtų dirbti, maketą ir...nugalėjo maketų konkurse!

 

Gruodžio 5–tąją mūsų genetikė Rūta Kudarauskaitė lankėsi Vilniaus Žemynos gimnazijoje, kur 11–12 klasių mokiniai susirinko į pamoką „Mažų ląstelių – didelė vertė“. Turininga pamoka nepaliko abejingų ne tik mokinių, bet ir mokytojų. O kad pasijustų kaip tikroje aukštųjų technologijų laboratorijoje, pamokai baigiantis Rūta drąsiausią klasės savanorį dar ir „uniforma“ (chalatu, kepuraite, antbačiais) aprengė. 

 

Ekskursijos Kamieninių Ląstelių Banke vyko ne tik mokiniams. Keletą kartų per mėnesį kokybės priežiūros specialistė Agnė Fedaravičiūtė organizavo paskaitas besilaukiančioms šeimoms, kurių metu jos taip pat turėjo galimybę iš arti pamatyti, kur ruošiamos ir saugomos kamieninės ląstelės. Taip pat į svečius kvietėmės ir jau patyrusius, ir tik būsimus gydytojus. O tie, kurie neturėjo galimybės pas mus atvykti, naujienas apie kamienines ląsteles ir ląstelines technologijas galėjo sužinoti profesinėse konferencijose. 

 

Nuotraukose nuo viršaus:

1. Rūta Kudarauskaitė veda pamoką Vilniaus Žemynos gimnazistams;

2. Po pamokos ir ekskursijos po laboratoriją Agnė Fedaravičiūtė „tikrina" Rumšiškių A. Baranausko  abiturientų žinias Ląstelmūšyje";

3. Dr. Adas Darinskas tuometiniams pirmo (dabar jau antro) kurso medikams pasakoja apie ląsteles ir jų panaudojimą imunoterapijoje.